15 november: bladharkdag!

15 november: bladharkdag!

15 november: bladharkdag!

Carnavalsverenging de Hoonhakkers organiseert op zaterdag 15 november weer haar jaarlijkse bladharkdag! Iedereen in en om Hoonhorst is welkom op dit groene, gezellige, gemeenschappijke en gratis feest. De bladharkdag begint om 9.00 uur op het kerplein met koffie en wat lekkers. Vervolgens mag een ieder zijns weegs gaan in en om Hoonhorst om zoveel mogelijk afgevallen blad te verzamelen. Er wordt voor bladverzamelmaterieel gezorgd, maar natuurlijk mag uw eigen favoriete hark, bladblazer en/of kruiwagen niet ontbreken.

Rond 12.00 worden de bladharkfestiviteiten afgesloten met een gezamelijke lunch bij één van de Hoonhorster boomkwekers.

Want daar is het eigenlijk allemaal om te doen: in Hoonhorst hebben de boom- en plantkwekers een mooie bestemming voor het gevallen blad. Zij zien mogelijkheden om hun teelten te verduurzamen door het blad te gebruiken. Gebruik van blad op de kwekerijen betekent minder kunstmest, minder bestrijdingsmiddelen, minder schoffelwerk en vitalere planten en bomen. Het is duidelijk, het gebruik van bladstrooisel door de kwekers is gezond voor mens, milieu en portemonnee. Blad uit Hoonhorst en omgeving wordt op dit moment al ingezameld in korven en met zuigmachines. Dit blad wordt naar groenrecyclingbedrijf Van Lenthe in Hoonhorst gebracht, waar het wordt nagekeken op (zwerf)vuil, en verder wordt verwerkt. Daarna gaat het naar de kwekerijen, die het met een speciaal voor dit project op maat gemaakte bladverspreider, in de rijen met planten en bomen aanbrengen.

Het project wordt uitgevoerd door de Hoonhorster kwekers Vincent Overgoor van Decohof en Herco Veldhuis van boomkwekerij H. Veldhuis. En natuurlijk de leveranciers van het blad: alle inwoners van Hoonhorst en omgeving, en speciaal de carnavalsvereniging de Hoonhakkers die vrijwillig begin november deze Hoonhorster bladharkdag organiseert in samenwerking met Duurzaam Hoonhorst, de boomkwekers, basisschool Baron van Dedem, de gemeente Dalfsen en Van Lenthe.

« Terug naar nieuws