Bedrijvigheid in Hoonhorst: de groensector

Bedrijvigheid in Hoonhorst: de groensector

Bedrijvigheid in Hoonhorst: de groensector

Speerpunt bedrijvigheid

In het meerjarenplan van Plaatselijk Belang Hoonhorst is het stimuleren van bedrijvigheid één van de speerpunten. In dit kader gaan wij, Evert Jan Hof en Rolf Halverhout, in gesprek met groepjes ondernemers uit Hoonhorst en omstreken. Zo proberen wij erachter te komen wat er zoal leeft onder de ondernemers en waar zij zich dagelijks mee bezighouden.

5 groene ondernemers

Deze keer schuiven er vijf ‘groene’ ondernemende mannen aan tafel aan. Het zijn Pascal Reusken van Hoveniersbedrijf Reusken, Herco Veldhuis van Boomkwekerij H. Veldhuis, Vincent Overgoor van Decohof Kwekerij Overgoor en Rick Hartkamp van Hartkamp Groentotaal en zijn jongere broer Willem Hartkamp. Hoewel de heren eigenlijk nog nooit in deze samenstelling bij elkaar hebben gezeten, kent iedereen elkaar. Het gesprek komt vanzelf op gang en al snel worden ervaringen uitgewisseld.

3D tuinontwerp

Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat in de groensector de wereld ook niet stil staat én dat de klant veeleisender is geworden. Pascal Reusken vertelt dat klanten steeds vaker vragen om tuinontwerpen in 3D. Rick Hartkamp beaamt dat. ‘Het is natuurlijk wel veel meer werk per tuin(tje),’ zegt Rick. ‘Maar omdat de concurrent het ook doet, moet je per opdracht afwegen of het uit kan. Wel is duidelijk dat beide heren liever buiten aan het werk zijn dan dat ze achter de computer zitten. Zo mogelijk wordt het thuisfront hiervoor ingeschakeld, maar ontkomen doen ze er niet aan. Voor grotere opdrachten, zoals bij woonbouwprojecten, presenteert Pascal het ontwerp zelfs door gebruik te maken van computeranimaties. ‘Mensen hebben dan meteen een beeld bij het ontwerp.’ Naast aanleg, onderhoud en vormgeving van tuinen zoeken beide bedrijven het werk regelmatig ook ‘hogerop’. De boomverzorging kent voor hen dan ook geen geheimen meer.

Bleswerk

Ook Willem Hartkamp heeft de kneepjes van de boomverzorging in de vingers en hij werkt in drukke periodes bij zijn broer Rick. Daarnaast werkt hij onder andere, als zzp’er, als blesser. ‘Bleswerk bestaat uit het keuren en beoordelen van bomen en het blessen van bomen die gekapt moeten worden, vertelt Willem. Dit doet hij onder andere voor bungalowparken waar, uit het oogpunt van veiligheid, preventief gesnoeid of gerooid moet worden.

Oude fruitrassen

Herco Veldhuis houdt zich op zijn Boomkwekerij aan de Tibbensteeg daarentegen bezig met het kwéken van bomen. Wat overigens ook prima kan op de esgronden en lemige zandgronden rondom Hoonhorst. Zijn specialiteit is het kweken van oude fruitrassen die geschikt zijn voor het aanplanten van hoogstam-fruitgaarden. Zijn streven is een zo breed mogelijk assortiment te kunnen leveren aan hoveniers, grootgroenvoorzieners, tuincentra en collega-boomkwekers. Particulieren zijn, op afspraak, zaterdagochtend welkom op de kwekerij om zelf een boom te komen uitzoeken. ‘Zij komen met name voor het persoonlijk advies naar Hoonhorst,’ vertelt Herco. Daarnaast speelt de kwaliteit natuurlijk een belangrijke rol.

Plaatjes schieten

Hetzelfde geldt voor Vincent Overgoor die een stukje verderop met zijn kwekerij aan de Tibbensteeg gevestigd is. Hij kweekt hier tuinplanten in containers en in de volle grond op een oppervlakte van 8.5 hectare. De Kwekerij is in 1998 ontstaan en er worden in hoofdzaak bladhoudende gewassen gekweekt. De gekweekte planten vinden in hoofdzaak hun weg via Cash and Carry-bedrijven, groothandelsbedrijven en hoveniersbedrijven naar de particuliere tuinbezitter. Dat mensen tegenwoordig veel visueler zijn ingesteld merkt hij ook. Vincent is dan ook regelmatig met zijn smartphone op de kwekerij te vinden om voor zijn afnemers plaatjes van zijn planten te schieten. Dit komt ook doordat een aantal van zijn afnemers van over de grens komt en niet even naar Hoonhorst afreist.

Afzetgebied

De hoveniers aan tafel hebben hun klanten begrijpelijkerwijs dichter bij huis. Zij werken over het algemeen in de regio rondom Hoonhorst. Soms hebben ze een klant van wat verder weg. Die heeft dan vaak via via gehoord dat ze in Hoonhorst ‘wel weten wat werken is’. Het afzetgebied is voor Herco vergelijkbaar met dat van de hoveniers. Maar in plaats van dat hij naar zijn klanten toe gaat, komen ze uit de regio juist naar Hoonhorst toe.
Dat Pascal, Herco en Vincent hun bedrijf in Hoonhorst hebben gevestigd is overigens niet vanzelfsprekend. Ze hebben allen in meerdere of mindere mate moeten ‘vechten’ om bestemmingsplanmatig hun activiteiten in Hoonhorst te mogen uitvoeren. Dat is gelukkig voor hen allen inmiddels in kannen en kruiken en zij kunnen zich nu volledig bezighouden met datgene waar zij het liefst mee bezig zijn. Wij hopen dat dat nog lang zo blijft.


Hoveniersbedrijf Reusken
Poppenallee 38
7722 KX Dalfsen
Telefoon: 0529 - 40 24 07 / 06-20602814
E-mail: info@hovenierreusken.nl
www.hovenierreusken.nl


Hartkamp Groen Totaal
Grote Bisschop 18
8141 WL Heino
Telefoon: 06-52 04 47 51
E-mail: Rick@hartkampgroentotaal.nl
www.hartkampgroentotaal.nl


Boomkwekerij H. Veldhuis
Tibbensteeg 2a
7722 JS Hoonhorst
Telefoon: 06 42 92 34 99
E-mail: info@boomkwekerij-veldhuis.nl
www.boomkwekerij-veldhuis.nl

Decohof Kwekerij Overgoor
Tibbensteeg 12
7722 JS Hoonhorst
Telefoon: 06-48 23 90 22
E-mail: info@decohof.nl
www.decohof.nl

« Terug naar nieuws