Breedband internet: ook buiten de kern van Hoonhorst binnen handbereik

Breedband internet: ook buiten de kern van Hoonhorst binnen handbereik

Breedband internet: ook buiten de kern van Hoonhorst binnen handbereik

Binnen de kern van Hoonhorst is breedband internet (snelheden vanaf 20 Mb/s) beschikbaar via het netwerk van Ziggo en KPN. Echter buiten de bebouwde kom hebben de inwoners en ondernemers te maken met snelheden tussen de 3 Mb/s en met heel veel geluk een enkeling soms 15 Mb/s. Daar ligt geen Ziggo netwerk en het KPN netwerk is een paar jaar geleden door een project van Duurzaam Hoonhorst wel verbeterd, echter nog steeds onvoldoende qua snelheden. Daarom heeft Hoonhorst, samen met het verdere buitengebied van de gemeente Dalfsen en Ommen, zich verenigt in Vechtdal Breedband. Het is Vechtdal Breedband onlangs gelukt, goed voor 4000 aansluitingen in het buitengebied van Dalfsen en Ommen, om marktpartij CIF aan zich te binden. CIF gaat glasvezelverbindingen voor super snel internet in alle woningen en boerderijen in het buitengebied aanleggen, wanneer 50% van de inwoners hierop  overstappen.

Voor 96% van de inwoners in het buitengebied geldt dat zij slechts € 9,95 per maand als buitengebied-toeslag gaan betalen, zonder eenmalige kosten en slechts de verplichting hebben zich 1 jaar te abonneren. Hierna is het abonnement gratis opzegbaar. Naast de buitengebied-toeslag betalen zij de normale abonnementskosten en die zijn afhankelijk van het pakket (bellen, TV en internetten) dat men kiest. Dit ligt meestal zo tussen de 40 en 70 euro per maand. Dat betekent dat inwoners in het buitengebied niet duurder uit zijn dan met een vergelijkbaar pakket nu, alleen wel veel meer snelheid en betrouwbaarheid krijgen en een internetverbinding krijgen die klaar is voor de toekomst. Voor 4% geldt dat zij meer zullen moeten gaan betalen, echter dat is per adres verschillend en afhankelijk van de te maken kosten. Voor alle duidelijkheid: CIF gaat alleen in het buitengebied glasvezel aanleggen en niet in de kernen.

Tijdens de jaarvergadering van PB Hoonhorst zal nader ingegaan worden op de geweldige kansen van dit project en de planning. Wel is nu al duidelijk dat eind 2017 het glasvezelnetwerk is gerealiseerd, wanneer de 50% wordt gehaald.

« Terug naar nieuws