Buurkracht: slim samen energie besparen

Buurkracht: slim samen energie besparen

Buurkracht: slim samen energie besparen

Op 15 oktober was er de informatieavond over het project Buurkracht. Duurzaam Hoonhorst werkt samen met Buurkracht om jullie als bewoners te ondersteunen bij energiebesparende maatregelen.

Timo Veen leidde de avond in en vertelde waarom Duurzaam Hoonhorst de samenwerking is aangegaan met Buurkracht. Daarna lichtte Marjan Hendriks van Buurkracht de ondersteunende rol van Buurkracht toe en liet ze bewoners zien wat er allemaal mogelijk is op de pagina van Hoonhorst op de site buurkracht.nl. De aanwezigen opperden gelijk een aantal mogelijkheden, bijvoorbeeld laten zien wie welke maatregelen al genomen heeft en wat de ervaringen daarmee zijn. Zo kunnen we van elkaar leren.

Energieadviseur Mark Plagggenborg van Kies Groen Licht heeft in Hoonhorst twee woningen onder de loep genomen, een vrijstaand huis en een tussenwoning, en in kaart gebracht wat daar nog te besparen viel en welke investeringen dat zou betekenen. Natuurlijk kwamen de kostbaardere maatregelen als muurisolatie en zonneboiler voorbij, maar de eenvoudige en kosteloze tips  werden niet vergeten, zoals een deksel op de pan doen tijdens het koken. Klinkt vast bekend, kost niets en levert wel op.  Kijk voor meer grote en kleine energiebesparende tips op www.buurkracht.nl.

Als je het nog niet gedaan hebt: neem klik dat gelijk door naar de Buurkrachtpagina van Hoonhorst. Met behulp van de activatiecode die je na plaatsing van de slimme meter hebt ontvangen, kun je eenvoudig je energieverbruik per uur bekijken. Ook kun je je verbruik vergelijken met vergelijkbare woningen en gezinssituatie. Om dit te kunnen doen worden er een paar eenvoudige vragen gesteld bij het aanmelden, zoals welke woning het betreft. Vrijstaand huis of tussenwoning kan immers nog al wat uitmaken… Is de activatiecode verloren gegaan of heb je er geen ontvangen: via de buurkrachtpagina is een nieuwe code aan te vragen. Bij de slimme meter hoort overigens nog een soort van gebruiksaanwijzing. Uit reacties uit de zaal bleek dat deze niet bij alle nieuw geplaatste slimme meters geleverd is. Er wordt gekeken hoe dit alsnog geregeld kan worden bijv. door het plaatsen van de instructie op de site.

Op Hoonhorster Buurkrachtpagina is ook een ‘prikbord’ te vinden. Heb je een vraag, tip of heb je al bepaalde maatregelen getroffen en wil je je ervaringen delen: meld het op het prikbord. De Hoonhorstpagina en het prikbord is overigens alleen zichtbaar voor alle andere deelnemers in Hoonhorst.

Via Buurkracht is het ook mogelijk een apparaatje te lenen waarbij je het verbruik per apparaat kan meten. Dit kan heel verhelderend werken: welke apparaten in huis verbruiken het meest? En binnenkort krijgen we een warmtecamera ter beschikking van Buurkracht, waarmee iedereen kan onderzoeken waar zijn eigen woning nog beter geïsoleerd kan worden. Daar hebben zich meteen veel gegadigden voor aangemeld.

Met zo’n buurpagina met een prikbord en samen slim vergelijken, besparen we in Hoonhorst samen energie, maar voor dit project zijn we ook nog op zoek naar een aantal belangstellenden die er eigen energie in willen steken. Zo’n warmtecamera is een prachtig ding, maar wordt niet zomaar aan iedereen uitgeleend; daarvoor is het apparaat te kostbaar en de gebruiksaanwijzing net iets te lastig. Er zijn dus een paar mensen nodig die met die camera op pad willen. En zo zijn er nog wel meer praktische zaken die in real life geregeld kunnen worden.

Kortom: vind je het leuk om in dit project mee te werken, heb je belangstelling voor de warmtecamera, heb je een tip, een vraag of anderszins iets te melden, dan horen we dat graag. Laat een berichtje achter op het prikbord via www.buurkracht.nl/hoonhorst of laat het op een andere manier even weten.

« Terug naar nieuws