Doorbraak supersnel internet buitengebied Hoonhorst

Doorbraak supersnel internet buitengebied Hoonhorst

Doorbraak supersnel internet buitengebied Hoonhorst

Er komt een doorbraak voor super snel internet voor bewoners van het buitengebied in het gehele Vechtdal. Zo ook in Hoonhorst! Een samenwerking van de Stichting Breedband Buitengebied Dalfsen (waar Hoonhorst lid van is) en de Stichting Vechtdal Breed in Ommen heeft geleid dat ze vanaf nu samen verder gaan onder de naam “Vechtdal Breed”.

Inmiddels zijn er afspraken gemaakt met CIF om te komen tot de aanleg van glasvezel in het gehele buitengebied. CIF is een fonds waar geld inzit van o.m. Pensioenfondsen met als doel om o.a. glasvezel in de buitengebieden aan te leggen samen met Cogas Infra. De totale investering en garantstelling wordt hierdoor afgedekt.

Ruim 4500 huishoudens in het buitengebied van de beide gemeenten Dalfsen en Ommen krijgen daardoor eenzelfde aanbod als in aangrenzende glasvezelgebieden wat al door Cogas wordt uitgerold. Supersnel internet, telefoon en een hoge kwaliteit televisie is dan het resultaat. Het buitengebied kampt op dit moment met een zorgelijke snelheid op internet waardoor bedrijven niet of niet goed kunnen functioneren en zeker in de toekomst gaat dat ook gelden voor alle bewoners in het buitengebied.

Het bijzondere binnen dit project is dat de glasvezelaanleg gebeurt zonder eenmalige aansluitkosten. Tot heden was men er van uitgegaan dat er een bedrag van rond de €2500,- per aansluiting zou moeten worden betaald, nu gaat het slechts om een vastrechtvergoeding van € 9.95 per maand. Daarbij komen natuurlijk de abonnementskosten die u aan uw provider zult moeten betalen, afhankelijk welk programmapakket u gaat kiezen. Dit zijn vergelijkbare pakketten zoals ook in de kernen al wordt aangeboden, en ook tegen vergelijkbare prijzen.

In de meeste gevallen zult u straks dan ook goedkoper uit zijn dan uw huidige bijdrage aan internet, telefonie en van TV kijken. Vechtdal Breed en CIF gaan met de Plaatselijke Belangen verenigingen, LTO en de ondernemersclubs zich inspannen om zo snel mogelijk op 50% aanmeldingen te komen, dat is het minimum aantal om aanleg mogelijk te maken.

Het doel is dat alle woningen in het buitengebied en bedrijven op de industrieterreinen een aansluiting krijgen. Dit geldt niet voor de kernen, bijvoorbeeld dorp Hoonhorst, waar al kabel-TV via Ziggo aanwezig is.

Het nieuwe Vechtdal Breed is met CIF het plan verder aan het voorbereiden om het detailontwerp te kunnen presenteren, een en ander hangt nog af van de gemeentelijke medewerking en voorwaarden en kosten. Het denkt eind van dit jaar daarin duidelijkheid te hebben zodat begin 2016 kan worden begonnen met de vraagstelling om de deelname van 50% te realiseren. Als dat gerealiseerd is zou in de 2e helft van 2016 de graafwerkzaamheden kunnen beginnen om in 2017 alle aansluitingen gerealiseerd te hebben.

Kortom er breken spannende tijden aan voor de bewoners in het buitengebied van Dalfsen en Ommen. Snel internet is nu ineens heel dichtbij gekomen want tegen deze voorwaarden op glasvezel aangesloten te worden is een unieke kans.

« Terug naar nieuws