Dorp Hoonhorst neemt dorpskroeg Kappers over. ‘Kappers, ons café’

Dorp Hoonhorst neemt dorpskroeg Kappers over. ‘Kappers, ons café’

Dorp Hoonhorst neemt dorpskroeg Kappers over. ‘Kappers, ons café’

Café-zaal Kappers is al 150 jaar een begrip in Hoonhorst. En dat mag niet verdwijnen. Althans, als het aan Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst e.o. en Stichting Duurzaam Hoonhorst ligt.

De huidige eigenaren, Karin en Jean Huitink, baten al  ruim 30 jaar café-zaal Kappers uit. Toen hun kinderen aangaven geen interesse te hebben in overname, gingen ze enkele jaren geleden op zoek naar mogelijke opvolgers. Het lukte hen niet nieuwe ondernemers te vinden voor deze prachtige horecagelegenheid, hofleverancier zelfs. De enige partijen die zich wel meldden waren ontwikkelpartijen die de plek midden in het dorp wel zien zitten als woningbouwlocatie.

‘Woningbouw is een vurige wens van het dorp, maar dit mag niet ten koste van ons enige dorpscafé. Café-zaal Kappers heeft een belangrijke sociale en maatschappelijke functie in ons dorp. Het is dé plek waar we elkaar ontmoeten, een drankje en hapje doen, verenigingen, zoals Carnaval en toneel, hun thuis hebben, toeristen in de zomer genieten op het terras, ouderen en jongeren bij elkaar komen, etc. etc. etc.’ licht Judith Snepvangers, voorzitter Plaatselijk Belang Hoonhorst e.o., toe.

Het was vervolgens Stichting Duurzaam Hoonhorst 2050 die met lef een voorstel deed: we kopen de kroeg gewoon als dorp! Anthony Voets, voorzitter Duurzaam Hoonhorst 2050: ‘Onze stichting heeft als doel bij te dragen aan een groen, gemeenschappelijk, gezond én gezellig Hoonhorst. Wij hebben wat geld in kas en dachten, wat als we een eerste aanbetaling doen en dan met het dorp de rest van het geld bij elkaar gaan brengen. Dan moet het lukken.’ En zo startten Plaatselijk Belang en Duurzaam Hoonhorst samen gesprekken met de familie Huitink. Karin en Jean waren direct bereid deze optie te verkennen en dit leidde binnen enkele weken tot een mondelinge koopovereenkomst, die momenteel wordt geformaliseerd.

Inmiddels is er een tijdelijke ‘Denktank Kappers, ons café’ in het leven geroepen, met mensen vanuit de besturen van Plaatselijk Belang Hoonhorst en Duurzaam Hoonhorst aangevuld met een zestal actieve inwoners en ondernemers uit Hoonhorst. De opdracht voor de komende tijd is namelijk fiks. Begin januari moet er een nieuwe stichting of coöperatie zijn om het eigendom op zich te nemen. Ook moet er dan 250.000 EURO op tafel liggen, al dan niet via tijdelijke financieringen. Op 1 november 2022 moet het gehele bedrag van 900.000 EURO (aankoop, aanvullende kosten en onderhoud eerste 5 jaar) bij elkaar gebracht zijn. En dan moet het echte werk nog starten: de kroeg zo snel mogelijk openen met een nieuwe, al dan niet tijdelijke, uitbater  en het onderhoud van het monumentale pand oppakken.

Afgelopen zaterdag is het dorp geïnformeerd over ons initiatief. Met de bus van Kachel FM (dank je wel, mannen!) reden we met een eigen jingle ‘Kappers, ons café’ door het dorp. Aanstaande woensdag en donderdag zijn er speciaal voor de inwoners van Hoonhorst en omstreken Meedenk-avonden. We gaan coronaproof met zo veel mogelijk Hoonhorsters in gesprek: wat zijn de wensen voor onze kroeg? wie wil er meehelpen om het voor elkaar te krijgen? wie wil mee financieren en onder welke voorwaarden? En nog veel meer vragen die we met en voor alle Hoonhorsters, jong en oud, zullen moeten beantwoorden de komende tijd.

‘Kappers, ons café’ is weer een uitdagend initiatief van ons unieke dorp Hoonhorst: een dorp met lef, dat graag het heft in eigen hand neemt en van oudsher gewend is samen de schouders eronder te zetten. En als het niet lukt... dan hebben we het in ieder geval geprobeerd. We zullen het pand dan alsnog moeten verkopen voor bijvoorbeeld woningbouw. Maar dat laten we niet zo maar gebeuren… Enkele 10-tallen dorpen in Nederland gingen ons voor, daar gaan we kennis en ervaring ophalen. Hoonhorst gaat de komende tijd echt alles uit de kast halen als dorp om ‘Kappers, ons café’ te laten slagen!

« Terug naar nieuws