Gratis Perenbomen

Gratis Perenbomen

Gratis Perenbomen

Aanstaande zaterdag 22 augustus deelt Plaatselijk Belang Hoonhorst in samenwerking met de Stichting Meer Bomen Nu ruim 500 gratis perenboompjes uit.
Door de Corona-crises kunnen de kwekers deze niet exporteren.
Om ze van de verbranding te redden zijn ze aangeboden aan de Stichting Meer Bomen Nu. Deze stichting wil graag dit plantseizoen 1 miljoen bomen planten.

Deze week moeten echter 150.000 boompjes uit de koelcel. Een niet erg gelukkige tijd om bomen te planten maar met goed extra water geven kunnen deze boompjes gered worden. Het betreft laagstam perenbomen van het ras Conference (handpeer). Ze zijn 3 jaar oud en ca. 1,5 tot 2 meter lang. Ze hebben per stuk ca. 3 m2 nodig.

Dus wil je mee helpen je leefomgeving groener en klimaatbestendig te maken, kom dan 1 of meer perenboompjes halen (geneer je niet).

Tip: aan de wortels zit deels nog klei en ze zijn nog wat nat (ze liggen op dit moment in de Marswetering), dus neem een vuilniszak mee voor om de wortels.

  • Locatie:                Blauwedijk 6 in Hoonhorst
  • Datum:                Zaterdag 22 augustus
  • Tijd:                       Tussen 9 en 12 uur
  • Wie:                      Inwoners van Hoonhorst en omstreken (de gemeente Dalfsen, Wijthmen en lezers van Dalfsennet)
  • Kosten:                Gratis (er staat een bus voor donaties)

Reserveren doen we niet en ze zijn beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Plantinstructies:

De perenbomen komen uit de koelcel en zijn in rust. Zodra ze eruit komen, gaan ze bladeren maken en hebben ze direct water nodig. Dat is de grootste uitdaging van deze campagne. Dus haal jij een gratis perenboom op, let dan hierop:

  • Plant de boom zo snel mogelijk of zet ‘m tijdelijk in een emmer water
  • Graaf een kuil zo diep als een emmer, en zorg dat de wortels de ruimte hebben.
  • Giet een emmer water in de kuil.
  • Plant de boom en gooi het gat weer dicht met losse grond en stamp licht aan.
  • Geef de boom veel water, liefde en verzorging, want in augustus uit de koelcel komen is niet niks voor een perenboom.

De bomen zijn laagstam conference perenbomen. De boom wordt zo’n 3-3,5 meter hoog en kan zichzelf bestuiven. Dus we hopen dat iedereen kan genieten van lekkere peren, maar kunnen helaas niks beloven. Het kan ook zijn dat de boom in 2021 nog een beetje moet bijkomen en pas in 2022 peren geeft. Liefde en geduld dus!

Verdere info over deze actie is te verkrijgen bij André Hurink (06-10807919 of andre@pbhoonhorst.nl)

« Terug naar nieuws