
Excursie naar de boer: leuk, leerzaam en lekker

De werkgroep Groen & Natuur van Duurzaam Hoonhorst is zaterdag 6 okober met Hoonhorsters op fietsexcursie naar biologische bedrijven in omgeving Hoonhorst. Zaterdagmorgen in stromende regen vertrokken een kleine 20 personen per fiets.
Eerste boer op de route was de Panhof, van de fam. Waterval aan de Mataramweg. Hier werd uitleg gegeven over het houden op natuur en milieuvriendelijke wijze van varkens. Varkens die een groot deel van hun voedsel zelf vinden in de grond in de vorm van aardperen. Het lijkt op zonnebloemen, maar er blijken flinke knollen aan te zitten die de varkens er zelf uit halen.
Elk jaar komt het weer opnieuw op omdat niet alle knollen gevonden worden. Varkens die het gehele jaar rond buiten lopen in geïsoleerde hokjes kunnen schuilen. Ze worden geslacht bij een speciale slachterij en daarna in kleine porties verkocht aan restaurants die daarin gespecialiseerd zijn.
De bloemen van de aardperen worden apart geoogst voor een gelei. Ook werd hier wijn gemakt van diverse soorten vruchten die in de tuin groeien. Verder hingen flinke flinke hammen te drogen en natuurlijk diverse soorten worst. Alles kan ter plaatse gekocht worden.
Het volgende bezoek was de Ecolar van de heer Mulder in Wijthmen, hij gaf onder bezieling uitleg hoe hij tot overschakeling was gekomen naar biologisch boeren. Wat een energie is daarin gestoken en hoe mooi kon het verhaal verteld worden.
Lekkere lunch bij het Ecolar: pompoensoep en een glas rauwe melk
Als de andere boeren op de huidige wijze door blijven gaan wordt Nederland binnen een tiental jaren zo erg vervuild dat leven steeds moeilijker wordt. Mestoverschot wordt een steeds groter probleem. Een biologische boer werkt geheel zonder kunstmest en andere groeihormonen. Mestoverschot is hier niet van toepassing. Koeien lopen ruim 9 maand per jaar buiten op ruim 40 ha weiland. Daardoor wel 30% minder melk, maar de kwaliteit veel hoger en gezonder. Alle melkproducten zijn in de boerderijwinkel te koop. Een mogelijk probleem wat voor hem binnenkort kan ontstaan is de aanleg van de nieuwe RW 35 die dwars door zijn weiland is gepland.
Natuurlijk namen velen nog even een fles rauwe melk (zonder bewerking vanuit de tank in de fles) mee uit de goed gesorteerde boerderijwinkel. De goede eigenschappen waren immers enthousiast en geloofwaardig aan de man gebracht en we hadden allen even mogen proeven: het smaakte nog beter.... Hoewel velen dachten dat het niet mocht: rauwe melk mag aan de klant geleverd worden, mits het advies om het thuis even te koken erbij gegeven wordt.
Het volgende bezoek was bij de familie Dijk op hun zorgboerderij Buitenplaats de Vechterweerd in Marshoek. In dit gebied hebt u vast weleens de harige koeien zien lopen in dit natuurgebied bij de stuw, dit zijn Gallowaykoeien.
Ook deze dieren lopen het gehele jaar buiten en eten dus eigenlijk niets anders dan natuurlijke grassen en kruiden. Deze koeien zijn uitsluitend gestemd voor de vleesproductie. Daarnaast heeft de heer Dijk bij zijn boerderij nog een Frans ras lopen zg. limousines, ook uitsluitend voor de vleesproductie.
Het was voor de groep een zeer leerzame dag en voor herhaling vatbaar en ondanks de regen zeer de moeite waard.
adressen: www.panhof.nl, www.ecolar.nl, www.buitenplaatsvechterweerd.nl