Project Snel Internet is afgerond

Project Snel Internet is afgerond

Project Snel Internet is afgerond

 

Het project "snel internet" is afgesloten. Onlangs heeft Duurzaam Hoonhorst met KPN de laatste openstaande zaken doorgenomen en samen hebben we geconcludeerd dat het project nu wordt beëindigd. Daarmee stopt overigens niet de wens om tot nog beter en sneller internet in de kern en het buitengebied te komen; dat komt in een latere fase. Echter met de doelstellingen en randvoorwaarden van het project zoals we dat in 2011 zijn gestart ronden we voor nu af, zeg maar de eerste fase. 

Er is veel gebeurd en veel verbeterd. In de kern van Hoonhorst is er keuze tussen internetten en TV kijken via Ziggo-kabel en KPN-telefoonaansluiting. Hier worden prima snelheden en pakketten aangeboden. In het buitengebied zijn ook grote stappen voorwaarts gezet. Iedereen kan nu op internet via de KPN-telefoonaansluiting worden aangesloten, een situatie die we in 2011 nog niet kenden. Verder is bijna iedereen in het buitengebied er op vooruit gegaan qua snelheid. Zeker in de Marshoek zijn grote verbeteringen zichtbaar door de extra kast die is geplaatst bij het spoor. Tot slot zijn er vele kilometers glasvezelkabel aangelegd, die later ook gebruikt kunnen worden in een volgende stap om tot glasvezel in de woning/boerderij te komen. En mogelijk het allerbelangrijkste: in vele gezinnen is over de nut en noodzaak van snel internet gesproken. Een discussie waar Hoonhorst actief aan heeft bijgedragen.

Terugkijkend hadden een aantal zaken ook beter gekund zoals bij het overstappen naar XS4ALL en het tempo van overstappen. Daarnaast hadden we gehoopt om in het buitengebied nog hogere snelheden te kunnen aanbieden, waardoor ook TV-kijken via internet voor iedereen mogelijk zou worden. Dat is lang niet in alle gevallen gelukt.

Het afgelopen jaar heeft KPN met specialisten uit Rotterdam nog veel technisch onderzoek gedaan in zowel de kern als in het buitengebied. Het is goed te beseffen dat dit project in Hoonhorst, we hebben dat ook al eerder aangegeven, uniek is. Niet eerder heeft KPN de zogenaamde VDSL-2 techniek in een al bestaande situatie "uitgerold". Daarom zijn er technisch zaken ook soms minder goed gegaan. Voordeel is dat KPN bij ons tot het uiterste is gegaan om technische problemen op te zoeken en te herstellen. Meer dan nu is gerealiseerd kan domweg niet van KPN worden gevraagd. Er zijn fouten ontdekt in de software van de straatkasten, sommige mensen waren op verkeerde kasten aangesloten, verouderde software (firmware) is ontdekt op een aantal modems, er zijn kabelstoringen verholpen en ook is geconstateerd dat in de binneninstallatie (waar je als bewoner zelf verantwoordelijk voor bent) soms vreemde zaken zaten. Bijvoorbeeld dat er spijkers door de telefoonkabel zijn getimmerd, kroonsteentjes in de kabels zitten en buitenbellen achter de modem. Juist door de hoge snelheden komt het erg precies om een goede huisinstallatie te hebben. Ook daar is winst behaald en kan mogelijk bij mensen nog verbetering worden gerealiseerd. 

Nu deze fase is afgesloten blijft uiteraard de wens om tot nog sneller en beter internet te komen. We kijken naar mogelijkheden als glasvezel tot in de woning/boerderij, draadloos internetten via het 4G netwerk of nog verder doorborduren op het VDSL-2 netwerk van KPN. Overal zitten kostenplaatjes aan, ook dat onderzoeken we. Wanneer er een volgende fase aankomt weten we nog niet. In ieder geval zal dat op zijn vroegst in 2014 zijn en dan beschikken we niet meer over "het prijzengeld" van de provincie. Daarom zullen we ook nadrukkelijk naar andere vormen van financiering moeten kijken.

« Terug naar nieuws