
Stand van zaken Snel Internet

Bijna alle "overstappers" zijn nu ook daadwerkelijk overgezet op XS4ALL. Er zijn nog een aantal adressen bekend waar dit, onder andere door de afstanden tot de straatkasten of vanwege ISDN-installaties, nog niet is gelukt. Uiteindelijk veel later dan dat Duurzaam Hoonhorst had gehoopt en afgesproken met KPN en XS4ALL. Dat heeft onder meer te maken gehad dat het project veel ingewikkelder is dan vooruit door KPN en XS4ALL verwacht. En die ingewikkeldheid zit met name het unieke van ons project. Niet eerder is op een dergelijk schaal deze nieuwe techniek uitgerold in een bestaand netwerk. Tot op heden is de nieuwe VDSL techniek alleen in nieuw aan te leggen situaties, zoals nieuwbouwwijken of industrieterreinen, toegepast. Dat maakte het project in Hoonhorst extra ingewikkeld en zijn er een aantal fouten ontdekt die KPN tot op heden niet kende. En XS4ALL biedt nog niet zo lang televisie aan in haar pakket. Ook hier dus veel "uitdagingen" met de Fritzbox.
Onlangs hebben we opnieuw met KPN en XS4ALL om de tafel gezeten. Daarbij hebben beide partijen ook "huiswerk" meegekregen. KPN geeft aan dat zij de snelheden leveren als die we hadden afgesproken, dus aan de verwachtingen voldoen, terwijl Duurzaam Hoonhorst dit betwijfelt vanuit een aantal gevallen waar bekend is dat die snelheden bij lange na niet gehaald worden. KPN zal hier met een verklaring voor komen.
Met XS4ALL hebben we vooral gesproken over de zeer ingewikkelde verrekeningen van de afgesproken kortingen (bijvoorbeeld 3 maanden gratis internet) via de facturen, de draadloze internet kastjes (Devolo) waarvan ons bekend is dat er een aantal niet goed werken, rest klusjes zoals bijvoorbeeld nog een te leggen kabel, etc. Om goed zicht te krijgen op de punten die XS4ALL nog moet afwerken willen wij u vragen om ons per mail (info@duurzaamhoonhorst.nl) te laten weten of er bij u nog restpunten zijn. Graag in de mail aangeven: restpunt, wat met XS4ALL hierover is afgesproken, uw adres en e-mail adres. Let op: Duurzaam Hoonhorst is hier niet verantwoordelijk voor en lost dit niet op, wij zijn slechts doorgeefluik naar XS4ALL. U kunt dit ook op vrijdagmiddagen melden op ons Infocentrum.
Glasvezel tot in de woning?
Zoals ook in De Stentor heeft gestaan heeft Duurzaam Hoonhorst een bief aan alle fracties in de Provinciale Staten van Overijssel gestuurd om het voorstel om te komen tot glasvezel in iedere woning in de kernen en de buitengebieden te ondersteunen. Wij weten nu uit ervaring dat internet van ontzettende waarde is om een dorp en haar buitengebied leefbaar te houden. Ook weten we dat het heel moeilijk is om met grote partijen (Ziggo, Reggefiber,….) afspraken te maken om ook buiten de bebouwde kom tot snel internet te komen. Daarom ook onze steun aan het voorstel.
Inmiddels is binnen gemeente Dalfsen een projectteam opgericht die voorwerk verricht om, als het voorstel in de Provinciale Staten akkoord gaan, direct tot actie kan overgaan. Hoonhorst is hier ook bij aangesloten om onze ervaring in te brengen en om te kijken of dit ook voor Hoonhorst interessant is. Eenvoudig zal het niet worden. Ondanks dat het een enorm mooi voorstel van de provincie is, zitten er nogal wat "haken en ogen" aan het voorstel. In de kernen is het standpunt dat Reggefiber hier glasvezel in iedere woning kosteloos gaat aanbrengen, wanneer ongeveer 30% van de inwoners van het dorp hiervoor tekenen en willen overstappen.
Buiten de bebouwde kom ligt dit ingewikkelder, omdat de kosten voor aanleg hier vele malen hoger zijn (grote afstanden en weinig huishoudens/bedrijven). De kosten zijn ongeveer 3x zo hoog als in de kern. In het buitengebied wil Reggefiber wel een derde deel van de kosten voor haar rekening nemen, de provincie ook een derde deel (als het voorstel wordt goedgekeurd in september), alleen dat blijft er ook nog een derde deel van de kosten over die de inwoners zelf moet betalen op de een of andere manier. Dus in het buitengebied is het niet gratis en is nu gesteld dat niet 30% moet gaan overstappers zoals in de kern, maar zeker meer dan 50% moet gaan overstappen. Met onze ervaring zijn dit hele hoge percentages. We weten nu nog niet hoe en of we hierop gaan instappen. We volgen de discussie in de provincie en in de gemeente. Later dit jaar kunt hierover meer vernemen in het Dorpsblad. Echter heeft u suggesties, tips of ziet u andere mogelijkheden, denk met ons mee en stuur ons een mail (info@duurzaamhoonrst.nl).